Kaikki postaukset

Esittelyssä Antti Larjo, teknologiajohtaja ja keinoälyosaaja

Teknologiajohtajan roolin lisäksi Antti tekee potilasdatan parissa töitä Tietoevryn projekteissa sekä osallistuu Solutoksen tuotteen analytiikan kehittämiseen Veracellin toteutustiimissä.

“Tällä hetkellä säädän useammassa asiakasprojektissa koneoppimiseen liittyviä juttuja. Työn alla on muun muassa AutoML-ratkaisu. Tietoevryllä teen konsulttina dataputkia ja integraatioita ja Veracellin sisäisistä töistä myyntiä ja rekrytointia. Minut löytää pitämästä esimerkiksi työnhalkijoiden tekniset haastattelut. Osaamispaletista päivittäisessä käytössä on koodaaminen (Python, Scala, Spark), datan käsittely (tietokannat, datalaket, dataputket) sekä yleinen järkeily ja asioiden selvittäminen."

Antilla on tausta fysiikassa ja matematiikassa sekä vahva osaaminen keinoälyn ja koneoppimisen osa-alueilla. Teknologiajohtajana hänellä on olennainen rooli Veracellin osaamisen kehittämisessä ja nuorempien koodareiden tukena.

“Taustaltani olen tekniikan tohtori ja opinnoissa olennaisimpia alueita oli signaalinkäsittely, laskennallinen biologia, bioinformatiikka sekä sovellettu matematiikka. Lukiossa olin vielä sitä mieltä, että alan lukea joko teoreettista fysiikkaa tai filosofiaa, mutta ajauduin kuitenkin Tampereelle teknilliseen yliopistoon lukemaan fysiikkaa. Lopulta parin pääaineen vaihdon jälkeen olinkin laskennallisen systeemibiologian parissa, mikä tuntui silloin kiinnostavimmalta vaihtoehdolta. Sieltä alkoi kasaantua kaikenlaista matematiikkaan ja datan käsittelyyn liittyvää oppia, mikä antoi luontevan pohjan siirtyä data science -hommiin firmoihin. Mielenkiintoisinta opinnoissa oli matematiikan, tietotekniikan ja biologian yhdistäminen.”
“Erikoisosaamistani on koneoppiminen, AI ja data science. Rakennan esimerkiksi dataputkia ja tuotan visualisointeja erityyppisestä datasta. Teen erityisen mielelläni haastavia projekteja, joita kuka tahansa ei osaa ratkoa. Esimerkkejä työnkuvasta ovat koneoppimisratkaisun tekeminen alusta loppuun, datan käsittely, koneälyratkaisujen prototyyppaus, sekä mallien koulutus, tuotantoonvienti ja monitorointi. Töissä olen tehnyt pitkähkösti tutkimusta, useammassa yrityksessä data science -hommia, ja nykyisin myös data engineerin tehtäviä.”

Nykyään Antti tekee potilasdatan parissa töitä Tietoevryn projekteissa sekä osallistuu Solutoksen tuotteen analytiikan kehittämiseen Veracellin toteutustiimissä. Tehtäviin on kuulunut esimerkiksi OMOP-datan infran määrittely, toteutus ja ylläpito sekä open-source-sovellusten räätälöinti toimimaan tietoallasympäristössä.

“Viime vuosina olen hypännyt konsulttina hyvin pienestä firmasta varsin suureen. Työskentelen suurteholaskentaympäristössä ja käsittelen paljon terveydenhuollon dataa. Useimmiten projekteissa pitää ottaa paljon vastuuta ja olla oma-aloitteinen, jotta homma pyörii mallikkaasti. Eniten hyötyä töissä on ollut koodaus- ja datankäsittelytaidoista, matematiikan osaamisesta ja perehtyneisyydestä, kyvystä selittää ja perustella asioita riittävän selkeästi, uusien asioiden omaksumiskyvystä ja erityisesti sinnikkyydestä.”
“Luonteeltani olen analyyttinen ja jokseenkin zen, eli pystyn ratkomaan monimutkaisiakin asioita paineen alla. Tarvittaessa osaan olla hyvinkin pikkutarkka ja paneudun huolellisesti yksityiskohtiin. Minulle on kertynyt monen alan osaamista, jonka ansiosta kommunikoin saumattomasti domain-eksperttien, esimerkiksi  lääkärien, kanssa. Tiimissä toimiessa olen erittäin yhteistyökykyinen erilaisten ihmisten kanssa. Pystyn kommunikoimaan ymmärrettävästi monimutkaisista konsepteista sekä saada eri domainien asiantuntijoita ymmärtämään toisensa.”

Ohjelmointikielistä Antin hallussa on Python, R, Scala, Java, C/C++, Matlab. Spark on käytössä datan käsittelyyn. Muuten käytössä ovat esimerkiksi SQL-tietokannat, AWS ja Azure (GCP).

Referenssit