Kaikki postaukset

Esittelyssä operatiivinen johtaja ja datainsinööri Sergei Häyrynen

Sergein tausta on bioinformatiikassa ja nykyisin hän toimii asiakasprojekteissa analytiikan ja datan käsittelyn asiantuntijana sekä Veracellin operatiivisena johtajana.

“Olen ollut lumoutunut ihmisen biologiasta ja matematiikasta elämäni varhaisimmista tietoisista vuosista lähtien. Luin ja muistin ulkoa kaikki elävästi kuvitetut ihmisen anatomiaa käsittelevät lastenkirjat, joita kirjastosta löytyi. Yhdessä äitini kanssa kävimme läpi abstraktit käsitteet äärettömistä viivoista ja nollaulotteisista pisteistä.”
“Kouluvuosien kiinnostus tietokoneista sai minut etsimään ensin tieteenalaa ja myöhemmin yritysaluetta, jossa ohjelmointi, matematiikka ja luonnontieteet voidaan yhdistää. Päädyin opiskelemaan signaalinkäsittelyä ja systeemibiologiaa Tampereen teknilliseen yliopistoon.”

Sergein tausta bioinformatiikassa on ollut erityisen hyödyllinen terveydenhuollon alueella, jossa on olennaista ymmärrys terveydenhuollon sanastoista ja standardeista sekä kyky kommunikoida asiakkaan kielellä.

“Aloitin urani hyppäämällä suoraan syövän genomiikkaan ja laskennalliseen biologiaan Matti Nykterin tutkimusryhmässä ja myöhemmin hänen spin-offissaan konsulttina. Myöhemmin olen tehnyt esimerkiksi kansainvälisten tutkimusryhmien ja lääketieteellisten yritysten konsultointia sekä asiantuntijatehtävissä, että kehittämässä asiantuntijatiimien toimintaa. Akateeminen maailma on edelleen lähellä sydäntäni ja osallistun vapaa-ajallani ystävieni akateemisiin tutkimusprojekteihin.”

Timo ja Sergei perustivat Veracellin vuonna 2017. Tällä hetkellä meillä on yli 20 konsulttia työskentelemässä eri projekteissa sekä sisäisessä tuotekehityksessä. Vuonna 2021 Veracellin liikevaihto oli 1,3M€, 83% lisäys edellisestä vuodesta.

“Olen aina ilmaissut mielipiteeni äänekkäästi ja halunnut vaikuttaa; jos en maailmaan, niin ainakin asioihin, joita itse teen. Timossa tapasin samanmielisen osaajan, joka oli valmis perustamaan uutta lähtöä. Yrityksen perustaminen, pyörittäminen ja varsinkin rakentaminen on tuonut datakeskeiseen työhön aiemmin sivussa olevan inhimillisen tekijän ja auttanut minua kasvamaan ihmisenä.”

Sergei on mittavalla panoksella mukana Tietoevryn tiimeissä analytiikan ja datan käsittelyn asiantuntijana. Terveydenhuollon projekteissa pyritään muun muassa ennustamaan harvinaisia sairauksia ja automatisoimaan lääkäreiden aikaa vieviä manuaalisia prosesseja.

“Osallistun Veracellilla aktiivisesti asiakasprojekteihin, useimmiten tieto- ja pilvi-insinöörinä. Minulla on vahva terveydenhuollon ja genomiikan osaaminen, joka on auttanut valtavasti terveydenhuollon saralla. Olen viime aikoina ollut mukana rakentamassa Azure Cloud -pohjaisia tietoalustoja sekä alusta asti että osana erittäin kokeneita tiimejä. Projektit ovat tuoneet minulle vuosien kokemuksen skaalautuvien ja luotettavien integraatio- ja ETL-putkien rakentamisesta. Olen työskennellyt paljon Scalan ja Sparkin kanssa, sekä mahdollistanut analytiikan ja tekoälykehityksen suorittamista tosimaailman big datan avulla.”
“Tekijänä olen ahkera, työteliäs ja hoidan hommat kellonajasta välittämättä. Näen selkeästi, mikä on oleellista sekä olen yleisesti ottaen tehokas ja fokusoitunut. Asiakasprojekteissa pidän teknisiä tiimejä pystyssä ymmärtämällä monista eri asioista ja auttamalla projekteissa työskenteleviä ihmisiä. Tarvittaessa tartun mihin tahansa uuteen asiaan ja opettelen tekemään sen hyvin.”

Viime kuukausina Sergei on ottanut laajempaa roolia yrityksen operatiivisen johdon tehtävissä.

“Olen osallistunut oman yrityksen kehittämiseen jotakuinkin kaikissa mahdollisissa rooleissa. Operatiivisena johtajana pidän yrityksen paitsi käynnissä sekä myös kasvattamassa vauhtia. Kuten asiakasprojekteissa, yritän poimia todelliset tavoitteet ja merkitykselliset päätepisteet saavutusten mittaamiseksi.”

Tekniseltä puolelta Sergein työkalupakissa on Python, Scala, R, vähemmässä määrin C++, sekä Javascript, Typescript ja React sekä teknologioista Azure päivittäisenä työympäristönä usean vuoden ajan. Databricks ja Spark ovat käytössä suurien datamäärien käsittelyyn, ja hallussa ovat myös perinteiset SQL-tietokannat (MS SQL, PostgreSQL) sekä Elasticsearch.

Referenssit